Strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce czytaj więcej...

Eksploatacja komory - zalecenia

Eksploatacja

  1. Należy unikać zbędnego otwierania drzwi oraz wkładania ciepłych artykułów żywnościowych (różnica pomiędzy częścią chłodzoną a towarem nie powinna być większa niż 10°C
  2. Przeszkolić personel w zakresie prawidłowej eksploatacji komory.
  3. Schłodzić komorę do temperatury pracy przed pierwszym załadunkiem oraz po każdym wyłączeniu komory z eksploatacji.

Konserwacja

Codzienna konserwacja polega na utrzymaniu komory w stanie spełniającym warunki higieniczno sanitarne.

Zaleca się:

  • na bieżąco wycierać wszelkie zabrudzenia powstałe wskutek codziennego użytkowania;
  • do mycia użyć wody z dodatkiem środka odtłuszczającego;
  • do mycia nie należy stosować środków ściernych, żrących oraz na bazie chloru, które mogłyby zarysować lub zniszczyć powierzchnię. Jeżeli w jakiś sposób ww. środki zetkną się z elementami komory należy je niezwłocznie wytrzeć i dokładnie zmyć wodą z dodatkiem detergentu;
  • do mycia nie należy stosować strumienia wody, a jedynie wilgotnej ściereczki;
  • uzupełnianie ubytków powłoki lakierniczej lub cynkowej, powstałych w wyniku obicia lub zadrapania, aby uchronić produkt przed ogniskami korozji. Ubytki najlepiej wypełnić ogólnie dostępnymi na rynku farbami antykorozyjnymi
  • elementy komór wykonane ze stali nierdzewnej należy naprawiać żywicami z włóknem szklanym.

Drzwi

Co najmniej dwa razy w roku należy przesmarować zawiasy i zamek drzwi. Minimum dwa razy w roku należy konserwować uszczelki środkiem do konserwacji uszczelek.

Share
template joomla 1.7

Ampoz Ł.Biedermann W. Błasiak S.J.; ul. Poznańska 3; 62-023 Gądki; tel. +48 (61) 6240990